Dansk
Hvad er en rideskole?
En rideskole er en sports- og fritidsinstitution, der tilbyder undervisning i ridning. Undervisningen sker oftest gruppevis på rideskolens egne heste eller ponyer, og ledes af en rideinstruktør.
Baggrundsviden
De fleste rideskoler drives af en rideklub. I klubberne er der også mulighed for, at få undervisning på sin egen hest. Det kan enten være på hold eller som enetime.
I rideskoleregi undervises i grundridning, balance, dressur, spring og i sikkerhed i omgang med hestene. Der findes hold til alle, uanset om man er nybegynder eller øvet.
Mange klubber har en ordning, hvor man har mulighed for at få part i en af klubbens ponyer eller heste. Når man har part i en pony/hest, kan man prøve at have egen hest uden at skulle købe en. Man hjælper med at passe hesten, og skal varetage nogle af de opgaver, der hører med til at have hest. Man betaler et beløb til klubben, og så har man hesten til rådighed de dage, hvor den ikke går undervisning. (Ordningen er dog forskellige fra klub til klub).
Ryttermærkeuddannelsen
Ryttermærkeuddannelsen er Dansk Ride Forbunds sikkerheds- og grunduddannelse for alle ryttere. Uddannelsen lærer rytteren, at sikkerheden altid skal komme først, og uddannelsen bør være en naturlig del af alle rytteres uddannelse. Du kan læse mere om Ryttermærkerne her.
Opgaver i stalden og i omgang med hesten
Der følger mange opgaver og et stort ansvar med til det at have hest. Det er ikke nok, at man rider og motionerer hesten. Her er eksempler på opgaverne.
- Hesten skal fodres 2-4 gange i døgnet. Foderet bør bestå af kraftfoder, stråfoder og mineraltilskud. Hesten skal altid have adgang til frisk vand.
- Hesten skal plejes, strigles og have renset hove, og samtidig skal hesten tjekkes for ømheder, hævelser, rifter eller sår.
- Hesten bør motioneres dagligt. Dette kan enten ske ved at sætte den på fold, eller ved at ride den.
- Man skal som hesteejer sørge for, at hesten får ordnet hove. Det gøres af en beslagsmed.
- Man skal sørge for, at hesten følger vaccineprogrammet, og at den mindst en gang årlige får tjekket tænder.
- Man skal altid sørge for, at hestens fold er i orden. Når hesten græsser, skal man som hesteejer kontrollere, at der ikke er giftige planter på folden.
- Man skal hyppigt rengøre boksen. Hesten skal have et tørt leje at ligge på. Man kan strø med forskellige ting, f.eks. halm, spåner, tørv, halm/træpiller.
- Sikkerhed: Du må ALDRIG vikle træktovet eller tøjlerne rundt om dig selv. Hvis hesten bliver bange, risikerer du at blive slæbt efter den, og den kan komme til at trampe på dig. Din sikkerhed kommer altid først.
- Udstyr: For at få en god oplevelse når man skal ride, så er vigtigt, at rytterens og hestens udstyr er i orden. Læs mere om udstyret her.
Opgaver
- Find ud af hvor mange ryttermærker man kan tage.
- Find ud af, hvad de forskellige ryttermærker handler om.
- Prøv at være nysgerrig på en rideskole/rideklub i dit nærområde. Hvad kan de tilbyde? Hvad vil det koste, hvis du vil begynde at gå til ridning? Har de en ordning, hvor man kan få part i en pony/hest? Hvor mange medlemmer har de? Find ud af alt hvad du kan om din lokale klub.
- Hvis du selv har en hest, ved du sikkert, hvilke opgaver i stalden og i omgangen med hesten, der løses af rideskolen. Hvis ikke, kan du spørge en der har hest eller går til ridning, og derefter opstille en liste over hvilke opgaver der løses af hvem.